Parasport

Lyst å prøve parabob eller paraskeleton?

Kontakt
NABSF kontor | 469 18 284 | office@nabsf.no
Parabobutøver Kenneth C Jørgensen | 905 35 789 | kenneth@friformdesign.no (for tips, erfaringer etc)


Det satses mye på utvikling av parasporten internasjonalt, noe man innen nær fremtid vil få se store resultater av. Dette vil også være et satsningsområde for NABSF fremover. Vi er godt i gang og vi vil i 2017/17 sesongen gjennomføre tiltak som ytterligere styrker dette arbeidet.

Parabob og paraskeleton er en sport som er meget godt egnet for de fleste mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det finnes noen krav (krav som går på egen og andres sikkerhet) for å få lov til utøve denne sporten, noe som dessverre betyr at sporten ikke kan utøves av alle med nedsatt funksjonsevne.
Personer med ryggmargsskader og personer som er ben/hånd/arm amputert er særlig innenfor målgruppen til å utøve parabob og paraskeleton. Også andre diagnosegupper er aktuelle, så lenge man oppfyller kravene gitt av IBSF.
Du kan lese mer her om parasporten og hvilke krav, regler etc som gjelder (på engelsk).

I parabob og paraskeleton konkurreres det foreløpig i en og samme klasse, i hver av grenene. Dette vil det bli endringer på når det tilkommer flere utøvere til sporten. Det kjøres per i dag kun World Cup, i tillegg til EM og VM – men en Europa Cup vil nok også se dagens lys i nær fremtid. En enormt viktig beslutning for parasporten ble tatt 6 september 2016. Parabob ble da definert som en Paralympisk idrett og vil for første gang stå på programmet til Beijing 2022. Dette vil løfte de Paralympiske leker og gi lekene en enormt publikumsvennlig og spenningsfyllt idrett i tillegg til de 6 andre vinteridrettene på programmet. Dette gir sporten en økt status og vi vil se at langt fler land og utøvere tilkomme sporten i de nærmeste årene. Noe som er helt nødvendig for at sporten skal bli enda mer «competitive» og gi ringvirkninger slik at paraskeleton også oppnår samme status og inkludering i IPC (International Paralympic Committee) som parabob.

NABSF jobber for å videreutvikle sporten i Norge. I samarbeid med klubber vil vi satse hardt for å skape et tilbud som passer for flere utøvere.


VM i parabob på Lillehammer, mars 2018
Guro Konstanse Frønsdal kom på en imponerende 3. plass på hjemmebane.

Lillehammer, the champions, IBSF Para Sport World Championship 2018

IBSF #ParaBobsleigh World Championship in #Lillehammer:Our champions: Arturs Klots (LAT), Lonnie Bissonnette (CAN) and Guro Konstanse Frønsdal (NOR).IBSF president Ivo Ferriani, handing out the medals, emphasizes the achievement of gender equality in Para Bobsleigh. The goal is to be one of the pillars of the Paralympic Games and to become one of the best winter sports ever in para sport.

Slået op af IBSF – International Bobsleigh & Skeleton Federation i 12. marts 2018


Historiens første VM i parabob og paraskeleton! Park City, USA 2016
Norge og NABSF var representert med en utøver i parabob under dette historiske VM, nemlig Kenneth Cripplebilly Jørgensen fra Porsgrunn (sees helt til høyre på You Tube videoen under her).


Parabobutøveren Kenneth i et kort intervju – fra Igls 2016.


FORWARDS – en verdt å se video!


Year Zero!
Den første gnisten ble tent her og vi er nå langt på vei videre i prosessen mot deltakelse i Paralympiske leker i 2022.