Lillehammer Olympiske Bob og Akebane ble fra 1994 finansiert av etterbrukmidler fra OL 1994 og helt frem til 2014.

Fondet fra de Olympiske leker i 1994 ble brukt opp og siden 2014 har derfor Lillehammer kommune gjennom Olympiaparken driftet anlegget. Anlegget er kostbart, og kan sammenlignes med et hoppbakke-anlegg til utgifts ervervelse. Man har derfor jobbet sammen for å få finansiering fra stat og fylke. Dette har man klart, slik at kostnaden til Lillehammer kommune har gått ned til ca. 40%. Kostnaden er fortsatt betydelig så det er naturlig å se på hva man får for summen. Vel. Den største kostnaden med å drifte anlegget er ansatte, som bor og skatter i området. Anlegget er ikke bare i bruk i oktober, men fra oktober til mars. I kommende sesong skal det gjennomføres hele fire internasjonale arrangement, blant annet en worldcup-runde i aking som gir bedre tv dekning i Nord og Mellom-Europa, enn f.eks hva en worldcup-runde i langrenn ville gjort. Denne worldcup-runden arrangeres uten store milliontilskudd fra stat og kommune, noe for øvrig alle våre arrangement blir. Vårt mål for våre arrangement er å få regnskapet til å gå i null (samt det åpenbare som å skape engasjement til økt rekruttering og interesse for slidingsporten generelt).

Bildet er fra Parabob World Cupen avholdt i sesongen 2018/2019
Foto: IBSF

Man kan da stille spørsmålet; Hvorfor velger vi å arrangementene disse ? Svaret er enkelt.
Lillehammer regionen ønsker å være den komplette vinteridretts destinasjonen i Nord-Europa, og dette vil vi bidra til.

Våre arrangement denne sesongen vil gi Lillehammer og Hafjell en bred dekning på TV til nærmere 40 millioner seere i Mellom-Europa, til seere som i stor grad er opptatt av vintersport og vintersport destinasjoner.
Vi har parautøvere i verdenstoppen og ungdommer som skal delta i Ungdoms OL (YOG), som gjør en innsats for å være gode ambassadører for regionen og som framsnakker denne ute i verden.

Ved å kunne tilby og arrangere for idretter som ikke nødvendigvis er for alle, men å se verdien i at alle skal med og at alle skal finne en idrett der de hører hjemme; er ikke bare en del av Norges Idrettsforbunds langtidsplan «Idretten Vil!», men også forbundets virksomhetsplan om at alle skal med.

Bildet er fra Parabob World Cupen avholdt i sesongen 2018/2019
Foto: IBSF

Treningen som skjer i banen i oktober, november og desember, samt de fire arrangementene skaper mellom 8.000 og 10.000 gjestedøgn i området før ski- og vintersesongen starter.

På bildet, Alexander Hanssen
Foto: Rekords

Så, hva skjer egentlig i Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane?

  • Klubbtreninger gjennomføres mandager og torsdager samt nasjonale trenings-helger, der også svenske utøvere inviteres. Disse er åpne for nåværende medlemmer samt nye som ønsker å prøve aking, skeleton eller bob.
  • Først ut er kvalifisering til YOG i Lausanne 2020 som avholdes i 21-27 oktober (uke 43), hvor det er estimert deltakelse fra ca. 100 utøvere, pluss trenere og støtteapparat, fra en rekke nasjoner verden over.
    Norske Emma Brumoen (14 år) er en av utøverne, som har et mål og en drøm om deltakelse i YOG 2022. Emma er utøver i en av de nyeste disiplinene, «monobob». Det må nevnes i denne sammenheng at første offisielle konkurranse i monobob for kvinner ble avholdt i nettopp Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane under Ungdoms OL i 2016.
  • Neste arrangement ut er Europa Cup i bob 18-24 november (uke 47). Det skal konkurreres i klassene 2er bob for menn, 2er bob for kvinner og 4er bob for menn.
  • 4.-8. desember er det sesongåpning av worldcup-rundene i parabob (IBSF Para Bobsleigh World Cup). Det har blitt en «tradisjon» for NABSF å arrangere én World Cup-runde i parabob per sesong – vi ser det som en viktig arena for rekruttering til sporten.
  • I forkant (28/11 – 2/12) av konkurransen arrangerer vi også en årlig blitt tradisjon, nemlig en parabob-skole som siden sesongen 2016 har hatt ca 20-25 deltakere innom. Parabob-skolen er en veldig viktig rekrutteringsarena for NABSF. Parabob har blitt en toppidrettsgren og ligger inne med en sterk søknad om å bli en paralympisk gren i 2026 (Milano-Cortina, Italia). Med utøvere som Guro Konstanse Frønsdal som er ranket som nummer 4 i verden og Kenneth Jørgensen som har tatt med seg flere pallplasser er vi stolte av å kunne gjennomføre dette på hjemmebane.
  • Sist, men langt ifra minst, World Cup i aking 13.-19.januar (uke 3) i 2020. Et arrangement som tidligere nevnt har et estimert seerantall på nærmere 40 millioner i Nord og Mellom-Europa, hvor norsk media/tv dessverre er totalt fraværende med det faktum at det norske vintersport publikum blir ekskludert fullstendig.
På bildet, Maya Pedersen under NM 2019
Foto: Movement Media

Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane driftes bra og den lokale aktiviteten er tilstede og til dels økende, men vi skulle selvfølgelig ønske at den hadde vært enda noe høyere. Det er samtidig viktig å forstå at sliding sporten tradisjonelt aldri har hatt grener med en «masse rekruttering» her i Norge. Det kjøres én og én av gangen i banen og det kan for klubbene være vanskelig å engasjere trenere og frivillige. Vi er på grunn av blant annet dette avhengige av å samarbeide med andre nasjoner for å dele kompetanse og trenerkunnskap.

På bildet, Aleksander Melås under NM i 2019
Foto: Movement Media

Til slutt. Stockholm søkte Vinter-OL i 2026, men fikk det ikke. Det gjorde Italia og de har et gammelt sliding-anlegg i Cortina som dog må oppgraderes for å tilfredsstille dagens krav, som ligger midt i kjerneområdet (slidingsportens fødested) for aking, bob- og skeleton. NABSF jobber sammen med Olympiaparken for å få en bedre finansiering på anlegget og har full forståelse for belastningen, men å legge ned anlegget ville være et tap for vintersports regionen Lillehammer som har fått mye gjennom nettopp vinteridrett. Det er kanskje på tide at Lillehammer Kommune ser på alle mulighetene Ake og Bob anlegget gir Lillehammer, Øyer og Olympiaparken.

Vi ønsker samtidig med dette innlegget å benytte anledningen til å invitere alle unge og ungdom velkommen til å komme prøve våre grener i trygge, spennende og hyggelige omgivelser når banen åpner i oktober.

Skeleton brett
Foto: Movement Media

Harald Rolfsen, President
Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund
30.07.2019

Tags:

Comments are closed

Facebook
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Error validating access token: Sessions for the user are not allowed because the user is not a confirmed user. Type: OAuthException Subcode: 464
Kommende arrangementer

Det er ingen kommende events på dette tidspunktet.